Úprava Bichon Frise
PRAVA BICHON FRISE
Z výstavných podmienok je úprava jedna z najzaujímavejších úloh, ktoré na seba prevezmete spoločne s Vašim bichonom. Strihanie dodáva tvaru Vášho psa pred vystavovaním najvyššiu dôležitosť, a je to umenie, ktoré môže byť zvládnuté ak to myslíte vážne s vystavovaním bichona.
Slabá úprava uberie značne z celkového obrazu a sťaží úlohu dobre obstáť.
Ďalšia dobrá ručná úprava bude vždy zárukou dobrého vzhľadu pre rozhodcu.
Všimnite si nasledujúce body:
- Neočakávajte, že keď okúpete a ostriháte Vášho bichona v piatok večer, že bude vyzerať stále dobre. Vaše očakávanie sa splní, ak budete venovať srsti starostlivosť a pozornať po celý týždeň a táto starostlivosť a pozornosť bude sústavná. Pamätajte, že dostanete z Vášho bichona len to, čo doňho vložíte.
- Nie je možné pripraviť kvalitného psa, ak to nie je skutočne kvalitný pes. Taktiež ak chcete obetovať čas a úsilie, tak ich venujte dobrému psovi.
Prvé, čo potrebujete je dobré vybavenie. Rovné nožnice (s dlhou čepeľou), zatočené (ohnuté) nožnice s okrúhlou špičkou a dobrý hrebeň sú nevyhnutné. Tiež pomôže, ak budete mať niečo na upútanie pozornosti psa.
Opravujte bichonov okamžite po kúpaní, kefovaní a česaní, avšak Vy si zariaďte prácu tak, ako Vám bude vyhovovať. Pred začatím strihania si musíte byť istý, že rozumiete silným a slabým stránkam Vášho bichona a strihať podľa toho - vyzdvihujúc silné stránky a zlepšujúc ďalšie stránky.
Začíname so psom stojacim bokom hlavou po Vašej ľavej ruke. Rozhodnite sa, ako veľa srsti dáte preč z chrbta, prečešeme srsť hore a rovnými nožnicami zastrihneme rovnú líniu z chvostovej časti vodorovne s chrbtom k predným nohám.
Musíte si byť istý, že rovná línia je horizontálna, ak sa línia skláňa smerom od krku dole skrátite dĺžku krku, ak sa línia skláňa od chvostovej časti ku krku, pres bude vzadu príliš vysoký.
Po skrátení prvej strany prečešeme hore srsť a zastrihneme robnú líniu medzi tými istými dvoma bodmi. Každé strihanie by malo byť len zlomok z predchádzajúceho strihania a bolo by treba zistiť, aby stopy po strihaní neboli príliš viditeľné (aby neboli schody). Ak by ste mali vľavo nejaké schody, potom začešte srsť, opatrne odstrihnite schody alebo odstráňte schody, keď robíte konečnú úpravu (pozri zastrihávanie koncov tipping).
Môžete zastrihávať stranu až pokiaľ nedostane správnu formu. V tejto etape by ste mali zastrihnúť chlpy, ak by siahali z vrcholu chrbta k bodu asi zarovno s líniou lakťa, celá strana by sa mala zaokrúhľovať.
Teraz treba rozhodnúť ako veľa srsti si prajete odstrániť naspodku psa, to znamená koľko srsti má pes mať. Ak sa rozhodnete, odstrihnite chlpy, ktoré sú nadbytočné od dolnej línie, ktorú chcete. Potom srsť začešeme a zastrihujeme v tejto línii, pokial nie je všetka srsť zastrihnutá.
Dostanete potom oddelenú línie (hrebeň) na spodnom strihu. Celú túto časť opäť zaokrúhlime, požijúc zaoblené nožničky.
Teraz budeme strihať zadnú časť psa. Keď je pes hlavou vľavo odhadneme vzadu val postavy tak, ako si ho želáme.
Bude to podmienené štvorcovosťou psa, dĺžkou psa atď.
Napríklad: pes s miernou štvorcovosťou bude vyžadovať viac nadsadenia pri zdôraznení zadnej časti.
Pokiaľ je pes mierne dlhší, bude vyžadovaná menšia srsť na zadnej časti, aby tým bola skrátená jeho telesná dĺžka.
Vyčešte srsť zo zadnej časti a zastrihnite zakkrivenie pod chvostom a zakrivenie kĺbu na zadnej nohe. Potom zastrihnite rovnú líniu od kĺbu k pokoleniu a ďalšie robnú líniu od kĺbu vertikálne k zemi.
Teraz musíme zaokrúhliť srsť zo zadnej časti smerom k boku psa s cieľom dosiahnuť hladký cylindrický efekt. Súčasne mohli by ste zastrihnúť zadnú nohu tak, že noha pôsobí cylindricky a keď pozeráte zozadu nesmie sa z vonkajšej strany zužovať. Pri zaokrúhľovaní srsti na zadnej časti použite nožnice so zaokrúhleným koncom - začešte srsť a zastrihnite jemnú krivku okolo hornej časti stehna slynúc s bokom psa.
Zadná noha musí po zaokrúhlení plynule splývať s vrchnou časťou stehna. Predná strana zadnej nohy musí byť upravená tak, aby spojnica medzi vrchným bodom a spodom nohy bola priamka.
Predná časť zadnej nohy mala by byť upravená tak, aby zadná noha nevyzerala príliš tenká. Začešte srsť z nohy a použijúc zaokrúhlené nožnice, strihajte zo zadnej časti tela k prednej časti nohy tak, aby ste mali istotu, že noha je okrúhla a keď sa pozriete zozadu, aby bola kolmá.
Ako zistíte, je tažké získavať kolmú líniu, keď zaokrúhlite nohu (na prvý raz to nie je jednoduché).
Na zastrihnutie použite rovné nožnice.
Teraz obráťte psa opačným smerom a zopakujte procedúry na opačnej strane. Ak by ste si neboli istý, či ste upravili aj druhú stranu rovnako ako prvú, potom sa postavte a pozerajte dola na psa - obrysy srsti musia byť na obidvoch stranách rovnaké.
Teraz príde najobtiažnejšia partia na prácu - strihanie prednej časti psa okrem iného ramena, prsia a predné nohy. Tieto partie musia byť upravené tak, aby sa prelínali so zadnou časťou tela. Ramená nesmú byť širšie alebo užšie ako zadná časť tela a množstvo srsti na hrudi sa bude meniť s každým individuálnym psom. Ak je pes mierne dlhší, ako je požiadavka, potom tvar musí byť zostrihnutý zo srsti, atď. Začíname na prsiach, práce pod líniou brady (alebo pokrývnou hlavy) prečešte srsť a zastrihnite jemnú krivku z ľavej strany k pravej.
Zostrihávame prsia smerom dole, pamätajúc, aby keď skončíme, prsia neboli príliš nafúknuté - vyduté, ani príliš zapadnuté.
Nepripustite, aby si pes sadol pokiaľ striháte prsia, pretože prsia psa sa vystrčia a dostali by ste tam príliš veľa srsti. Nasleduje zaokrúhlenie ramien s telom a prsiami. Ak si predstavíte trojuholník umiestnený na prsiach a upravíte zaokrúhlením vonkajšok každého bodu trojuholníka, splynú Vám ramená ramená s prsiami. Pamätajte na upravenie ramien spojením s líniou boku tela s prsiami.
Predné nohy by mali byť upravené spolu s prednou časťou psa.
Najprv prečešeme srsť na nohách a použijúc zaokrúhlené nožnice upravíme srsť okolo prednej nohy. Strihať treba tak, že keď sa pozrieme spredu, nohy nebudú širšie ani užšie ako je línia ramena.
Hrúbka prednej nohy musí harmonizovať so zadnou nohou a so psom ako celkom. Ak sa objavia nerovnosti na prednej nohe smerom dole použite rovné nožnice na vyrovnanie týchto nerovností.
Keď upravujete predné nohy, zabezpečte, aby sa pes nehýbal. Ak sa pes pohne vpredu do boku, potom nemôžete správne odhadnúť, koľko treba odstrihnúť srsti vpredu medzi nohami. Keď sa Vám pes pohne prednými nohami k sebe bez dovolenia, potom predné nohy vyzerajú ako ,,zápalky". Mali by ste zaistiť, aby prebytočná srsť nebola zanechávaná na predných nohách, pretože by sa ,,trepotala" (aby sa pes pohyboval v kĺboch).
Po ukončení predku pristrihneme vnútrajšok zadných nôh. Upravíme ich do tvaru obráteného ,,U".
ďalej tak ako u predných nohách, množstvo srsti zostávajúce medzi zadnými nohami bude podmienené pohybom psa. Keď ste ukončili počiatočné strihanie (použijúc rovné nožničky) potom zaokrúhlite srsť so zaoblenými nožničkami tak, aby nohy mali cylindrický tvar.
Ďalej pôjdeme upravovať šiju (krk) a vrch hlavy. Vrchná časť krku bude tvoriť rovnú líniu od kohútika k vrcholu hlavy.
Bočné strany krku jemne spracované zvýrazňujú krk psa. Strany by nemali byť ,,nafúkané" ani príliš ,,zostrihnuté", nesprávna úprava niektorej strany krku uberie značne veľa z pekného zaokrúhlenia a celkového dobrého vzhľadu.
Keď sa pozrieme dole na psa, vidíme ako to má vyzerať. Vrch hlavy by mal byť vystrihaný tak, aby sze zaokrúhlili vrch hlavy a dostali polkruhový efekt pod bradou.
Srsť vytvárajúca strany vrcholu hlavy vpredu pred ušami sa mieša so srsťou na ušiach a preto srsť na stranách hlavy by sa nemala upravovať, pretože by sa odhalili uši.
Vrch hlavy nad očami bude strihaný vzadu vodorovne s líniou očí. Keď necháme príliš veľa chlpov - nad očami, nebude ich dobre vidieť. Pri odstraňovaní chlpov vpredu nad očami použijeme nožnice so zaokrúhlenými špicami, ktoré zavesíme nad oči.
Odstávajúce konce treba odstrániť ak neslúžia k vytvoreniu potrebného efektu. Osrstenie na čumáku (morde) musí byť upravené tak, aby boli viditeľné okrúhle tmavé oči. Predstavme si trojuholník medzi kútikmi očí a bodom práve za nosom a upravíme osrstenie tejto plochy na primeranú dĺžku.
Buďte opatrní, neostrihajte osrstenie príliš blízko kože (špeciálne, ak Váš bichon nie je pigmentovaný na morde - čumáku) inak dostane vonkajšok, ktorý nie je žiadúci.
Treba zabezpečiť, že keď sa pozrieme na nášho bichona spredu, neodstávajú mu fúzy ,,trčiace" pretože by zakrývali oči.
Pristrihnuté fúzy k vrcholnému bodu očí nezmenia ich výraz. Ďalej odstránime z očí dlhé kadere, ktoré prečnievajú nad nimi alebo mohli by sa ich dotýkať. To by mohlo pomôcť očiam od slzenia. Nakoniec nezabudnite odstrániť zastávajúce vlasy okolo úst a čumáka a nezabudnite upraviť spodok chodidla medzi prstami.
OBSTRIHÁVANIE KONCOV - ,,TIPPING"
Keď ste ukončili úpravu Vášho Bichona je dôležité urobiť ,,ostrihanie končekov". Bude to prevedené po úprave a zakaždým po ošetrení pred vstupom do výstavného kruhu. Ostrihanie končekov je spôsob ako dosiahnuť ostré zakončenie srsti a viac zostrihávanie koncov urobí lepšie zakončenie.
Bude lepšie použiť nožnice so zaokrúhlenými špicami, pomáhajú dosiahnuť všetky plochy srsti.
Začnete tak, že sa postavíte za psa a začínate na viditeľnej strane blízko chrbta krku.
Striháme dolnú stranu z ramien ku stehnu používajúc mnoho rýchlych pohybov nožníc. Pamätajte, že môžete odstrániť len najmenšie čiastky zo srsti v úsilí ,,vyhladiť" líniu osrstenia.
Sústreďte sa na také miesta osrstenia, ktoré sú mimo línie alebo mimo tvaru a používajúc proces zastrihávania koncov vytvárame ostrú líniu na osrstení a robíme srsť cylindrickou zo všetkých uhlov pohľadu.
Následne stojac za pred psom zopakujeme zastrihávanie koncov na ďalšej strane psa.
Úpravou koncov - tipping prevedieme na predných a zadných nohách práve tak kvalitne, ako na chrbte, prednej a zadnej časti psa.
Uvidíte, ako bude rásť Vaša zručnosť v úprave tippingu, ak budete častejšie prevádzať tipping a úplnú úpravu budete potrebovať každý druhý týždeň.
Zovňajšok psa je Vaše vodítko, či budete psa upravovať (teda odstraňovať dosť značné množstvo srsti) (alebo použihete len tipping) zdôrazňovať tvar odstraňovaním malých čiastok zo srsti.